UNICEF kleurt Nederland blauw voor de rechten van kinderen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

UNICEF kleurt Nederland blauw voor de rechten van kinderen

DALFSEN – In aanloop naar de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november kleurt heel Nederland blauw. Rond deze dag staan we wereldwijd stil bij de rechten van kinderen. Op tal van plaatsen in Nederland vestigt UNICEF de aandacht op het belang van kinderrechten door prominente gebouwen in blauw licht te zetten, maar ook door rondom de verkiezingen aandacht te vragen voor kinderrechten.

Geef ieder kind een stem
Kinderen hebben rechten en dienen gehoord te worden. Die boodschap staat centraal in de maand november, rond de Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november en de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Want kinderen mogen niet stemmen, maar hebben wel het recht om gehoord te worden. Met o.a. speciale verkiezingsposters en blauwe stempotloodjes willen we op 20 november daarom kinderen en hun stem voor hun eigen rechten centraal zetten. Maar we doen nog iets heel bijzonders: we kleuren Nederland blauw!

Blauwe gebouwen
De afgelopen maanden heeft UNICEF haar vrijwilligers overal in Nederland opgeroepen om zoveel mogelijk gebouwen UNICEF-blauw te laten kleuren op 18, 19 en 20 november. Met elke blauwgekleurde plek vragen we aandacht voor de rechten van kinderen wereldwijd en in Nederland. Dit kan door de led-verlichting aan te passen naar blauw of de UNICEF-vlag te hijsen. Provinciehuizen, gemeentehuizen, theaters, kerken, kastelen, vijvers en fonteinen: alles wordt blauw.  Molen Massier in Nieuwleusen zal ook in blauw licht gezet worden.  De moeite waard om even om te rijden en dit te bewonderen en zeker met de gedachte van het doel waarom. Ook elders in de wereld worden gebouwen blauw verlicht. In de afgelopen jaren gebeurde dat onder meer bij het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, de Akropolis in Athene, het Vredespaleis in Den Haag, het Empire State Building in New York en nog veel meer.

Veilig en gezond opgroeien
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het VN-Kinderrechtenverdrag aan, dat gaat over alles waar kinderen in hun leven mee te maken kunnen krijgen. Denk aan onderwijs, voeding, wonen, gezondheid en familie. Maar ook aan mishandeling, kinderarbeid, oorlog en bescherming. Hoewel bijna 200 landen wereldwijd het kinderrechtenverdrag ondertekenden, worden nog altijd veel rechten van kinderen geschonden. Tot op de dag van vandaag wordt het bewijs pijnlijk zichtbaar door het toenemende geweld in een oorlog waar kinderen niet om hebben gevraagd, maar wel de dupe van zijn.

Over UNICEF
UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en ziet toe op naleving van kinderrechten wereldwijd. Ieder kind kan de toekomst bepalen. Te veel kinderen groeien nu nog op in slechte omstandigheden. Als ’s werelds grootste kinderrechtenorganisatie bereikt UNICEF meer, voor meer kinderen, op meer plekken dan wie ook. Samen maken we een wereld van verschil. Voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal.

Voor meer informatie kijk op https://www.unicef.nl/ons-werk/kinderrechtendag

Artikel delen: