Waterkraai - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Waterkraai

DALFSEN – De meerkoet ontbreekt in Europa alleen in het uiterste noorden en op IJsland. Hij komt voor in allerlei voedselrijke wateren die niet te klein moeten zijn en liefst een goed ontwikkelde oeverbegroeiing en onderwatervegetatie hebben. Maar de soort neemt echter ook genoegen met bijvoorbeeld kale stadsgrachten.
Nederlandse Meerkoeten blijven deels in eigen land; de wegtrekkers gaan naar Zuidwest-Europa. Noordoost-Europese vogels vullen de blijvers in de winter aan.

 

Het is een onmiskenbare vogel met opvallende witte bles op het voorhoofd. Drijft als een kurk en grondelt tijdens het foerageren met het achterlichaam in de lucht. In de baltsperiode zijn met name de mannetjes zeer agressief waarbij in een onderling gevecht snavel en klauwen worden ingezet. Ze vliegen met tegenzin en bij voorkeur ’s nachts. Overigens kunnen ze grote afstanden, tot wel 2.500 km, afleggen.

Aan zijn zwarte kleur heeft de soort ook zijn bovengenoemde Vlaamse streeknaam te danken. Is identiek aan de ook algemeen voorkomende soort de Zwarte Kraai.

Misschien in het uiterlijk niet ze spectaculair maar het (sociale) gedrag van de meerkoet is bijzonder interessant, het bestuderen waard.

De soort is ook algemeen in onze gemeente, dus…….opletten.

Jos Scholten

Artikel delen: