Open dag in Dalfsen met bijzonder melksysteem - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Open dag in Dalfsen met bijzonder melksysteem

DALFSEN – Het bedrijf van maatschap Zwiers in Dalfsen houdt op dinsdag 1 mei 2018 een open dag. Het publiek kan dan de nieuwe en zeer speciale melkstal bekijken, die Servicebedrijf Jan Castelein op het bedrijf installeerde.

Samen met melkveehouder Broer Roorda uit Grou ontwikkelde Jan Castelein een halfautomatisch melksysteem dat een melkklauw overbodig maakt. De nieuwe melkstal bespaart de boer tijd en is een belangrijke vooruitgang in ergonomie. De melker wordt veel minder belast.

Inmiddels draaien er in Nederland drie dergelijke melksystemen. De maatschap Zwiers wordt de vierde. Zij starten binnenkort met melken in de nieuwe melkstal met het nieuwe melksysteem. Dit doet het bedrijf in een 2×10 zij-aan-zij melkstal van SAC met indexering en geprogrammeerd voeren. Primeur bij de familie Zwiers is dat dit type melkstal met een Rapid Exit uitvoering is gebouwd.
Belangstellenden van harte welkom een kijkje te nemen, net voordat de stal in gebruik wordt genomen.

Jacco Zwiers: ‘Toen we het systeem in werking zagen, waren we meteen verkocht. Het melken gaat erg makkelijk en licht. Ik zie het als 20 keer een 80% melkrobot op een rij. Slechts 20% van het werk en inspanning doe ik als melker nog zelf, maar ik houd wel het complete overzicht.’


Het Nieuwe Melken
Het systeem, dat in de markt wordt gezet als Het Nieuwe Melken, valt op door melkbekers die ‘uit de grond’ omhoog komen. Dat gebeurt door middel van perslucht. Op de open dag krijgen bezoekers de kans dit systeem en de opvallende open kelder onder de melkstand te bewonderen.

Via onderstaande weblink kunt u een video bekijken van Het Nieuwe Melken in de praktijk:
http://jancastelein.nl/?p=98

 

Tijd en plaats
De open dag vindt plaats op dinsdag 1 mei 2018 bij de familie Zwiers in aan de Peezeweg 13, 7722 VK te Dalfsen. Bezoekers zijn van harte welkom tussen 10.00 en 16.00.

Foto's 2
Open dag in Dalfsen met bijzonder melksysteem - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: