Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Janine Schiphorst ging met de camera op pad

OUDLEUSEN – DALFSEN – Met de camera op pad om een weekje te laten zien waar je mee bezig bent. Maandag 14 januari, een regenachtige maandag start met een voor mij mooi programma voor de boeg. In de auto naar Bedum. Onderweg richting het noorden ineens een file… dan sta je even stil.

Foto 1

Het waarom is mij niet duidelijk maar na een kwartiertje kan ik dan toch weer doorrijden. Ik mag vandaag kennis maken met mijn nieuwe collega’s op de locaties in Bedum en omgeving, waar gehandicaptenzorg wordt verleend. Indrukwekkend om te zien hoe de woon- en werkplekken en dagbesteding van onze cliënten, bewoners, vrijwilligers en collega’s zijn ingericht. Huiselijk, warm en de professionaliteit straalt ervan af. Mooi om te ervaren en daar word ik blij van. Terwijl ik langs het gemeentehuis van Bedum rijd, denk ik ineens aan vanavond. Dan wordt onze nieuwe burgemeester Erica van Lente in Dalfsen beëdigd en geïnstalleerd. En zij was burgemeester van Bedum. Het wordt vast een bijzondere raadsvergadering in Dalfsen. Op te terugreis vanuit het Groningse stem ik telefonisch af met het thuisfront over een paar mantelzorgtaken. Wie doet wat en wanneer? Fijn dat je met elkaar kunt overleggen en wat kunt doen.

Foto 2

De installatie van onze nieuwe burgemeester is een feit! Mooie woorden met de nodige kwinkslagen. We zien uit naar een mooie samenwerking. Wat waren er veel mensen aanwezig om de installatie mee te maken, zelfs uit Bedum en omgeving. “Dat zal haar goed doen”, denk ik. In de centrale hal van het gemeentehuis was het een kakofonie van geluid, de vele aanwezigen maakten er een bijzonder mooie avond van en dat is voor haar een warm welkom.

Kom ik mijzelf in De Dalfser Marskamer tegen.. Met dank aan Marcel van Saltbommel @dedalfsermarskramer.

Foto 3

Dinsdag 15 januari
Lekker weer aan het werk. Even lunchwandelen. Vandaag lopen naar de accountant, binnen 30 minuten terug en weer aan de bak. Heerlijk even uitgewaaid. Na alle afspraken op het hoofdkantoor weer terug naar het mooie Oudleusen. Altijd weer fijn thuis te zijn. De avondmaaltijd met de kinderen samen genuttigd en de activiteiten van afgelopen weekend en komende week komen op tafel. Extra werken en tentamens op de rol. Best spannend. Eerst eventjes een kort bezoekje in Dalfsen, dan via mijn ouders naar huis en de rest van de avond benut om de agenda voor de CDA Fractie samen te stellen. Voorbereidingen voor de raadscommissie vergadering maandag as. Dat betekent veel lezen. De beleidsnota Armoede en Schuldhulpverlening staat op de agenda. Als woordvoerder mag ik daarvoor de eerste voorbereiding inbrengen en samen discussiëren om tot een standpunt te komen. Een belangrijk thema, waarbij het vooral aankomt op de uitvoering.

Foto 4

Woensdag 16 januari
Vroeg uit de veren, om 04.50 een eerste berichtje op mijn telefoon, pfffft, ook goedemorgen! Iets later maar wel op tijd naar Amersfoort om de files voor te zijn en dat is gelukt. Onderweg eventjes telefonisch contact met familie, weer wat zaken doorspreken. Dan over tot de werk gerelateerde zaken. De eerste van twee dagen leren hoe de applicatie kan worden beheerd. Veel techniek en op de terugreis alvast nadenken over de aanpak. Opletten ook, want het is weer een drukke spits. Zonder noemenswaardig oponthoud weer aan de mooie kant van de IJssel beland. De gezamenlijke maaltijd met het gezin is erbij in geschoten, maar dat had ik voorzien. Op de boerderij wordt strak om 17 uur gegeten, zodat om 17.30 uur de koeien weer kunnen worden gemolken door de boer.

Foto 5

De woensdagavond is vastgelegd door het bestuur van de CDA afdeling Dalfsen. De kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer verkiezingen en het Europees Parlement worden besproken en bekrachtigd. Aansluitend heffen we samen het glas op het nieuwe jaar. Voor mij een “thuiswedstrijd” in De Wiekelaar. Nieuwtjes uitgewisseld, standpunten delen, een paar zaken gehoord om in de fractie te bespreken. Het is altijd fijn in De Wiekelaar te zijn. Stiekem ben ik elke keer weer trots als ik in het mooie Ontmoetingscentrum in Oudleusen ben.

Foto 6

Donderdag 17 januari
Weer vroeg op, nog een keer richting Amersfoort. De tweede cursusdag waarvan een deel is gereserveerd voor de praktijkuitvoering. De dag verloopt soepeltjes. Veel geleerd en nu in de praktijk toepassen. Het is zaak dit zo snel mogelijk op te pakken, nu zit het nog vers in mijn geheugen. Op de terugweg word ik een paar keer gebeld, ik heb goede afspraken kunnen maken, dus daar komt vast iets moois uit rollen.
De donderdagavonden staan steevast in het teken van het fractieberaad met de CDA Fractie. We bereiden de raadscommissie vergadering van de maandag daarop (21-1 in dit geval) voor en zien alvast vooruit naar de komende vergaderonderwerpen. De afgelopen periode samen doorgenomen. Een aantal contacten zijn gelegd of worden nog gelegd. Alle activiteiten in de komende weken worden doorgesproken. Wie gaat waar naar toe? We verdelen de activiteiten zo veel mogelijk, passend bij de onderwerpen die dichtbij de fractiegenoten liggen. Een paar werkbezoeken gepland. Die vind ik altijd reuze interessant en daar leer ik een hoop van. Leren en ontwikkelen, dat doe je sowieso als je raadslid bent. Veel mensen en organisaties leren kennen. Ook activiteiten waarvan je het bestaan niet wist. Ik word elke keer weer blij van gepassioneerde vrijwilligers. Als ik thuiskom is het al redelijk laat. Nog eventjes samen napraten en dan hup! – het mandje in.

Vrijdag 18 januari
Vandaag mijn parttime dag, dat betekent vrij van werk. De huishoudelijke taken vannacht gestart met een eerste wasje. Daarmee verder in de ochtend. Eventjes op het fietsje naar mijn ouders. Bakkie koffie en bij gekletst.

Foto 7

Heerlijke vrieskou, beter dan het donkere en regenachtige weer van afgelopen week. Er wordt gesproken over een langere vorstperiode en dan gaan er toeters en bellen af in huize Schiphorst. Manlief,  een van de “rayonhoofden” van IJsclub De Poel. De pomp moet aan, wil er ijs op de ijsvloer kunnen komen en ja, die staat achterin de schuur. Gaat het echt doorzetten? -dat is de grote vraag. Alle weersites worden nauwlettend in de gaten gehouden. Zondag is de jaarlijkse snertwandeling van deze club, dus daarvoor worden ook de nodige voorbereidingen gestart. In de garage zijn spullen opgeslagen, die tijdens de wandeling door de bestuursleden worden gebruikt. Een nieuw logo en dat betekent nieuwe outfit voor de vrijwilligers. Een kleine club met enthousiaste mensen.
Ondertussen de laatste vragen onderzoeken voor de raadscommissievergadering van maandag. Hoop dat ik daarover maandagavond duidelijkheid heb. Als er zaken voor mij niet duidelijk zijn, is het altijd mogelijk informatie en achtergronden bij een raadsvoorstel op te vragen. Ook wil ik nog een paar “ervaringsdeskundigen” uit het werkveld horen. Altijd goed om te weten of het beoogde beleid ook in de praktijk de gewenste resultaten zal opleveren. Nog een telefoontje met wethouder Jan Uitslag over een onderwerp wat we mogelijk in de toekomst gaan oppakken. “Sparren” met elkaar, dat is zinvol. Ook de landelijke thema’s passeren de revue. Samen besproken hoe we via de “binnenlijn” onze mening en reactie kunnen ventileren, zodat we samen kunnen optrekken. Dat werkt vaak goed. Ook weleens niet natuurlijk maar dat heeft meer te maken met verschillende belangen en onze plaatselijke situatie. Toch is het handig elkaar te kennen en te weten wie je kunt benaderen.
Onder het melken boodschappen halen voor de komende week, samen met dochterlief. Alles in de kar, afrekenen en in de auto laden, uit de auto, in de kast en volgende week? Gewoon weer… Bij thuiskomst is het melken en de werkzaamheden die daarbij horen ook klaar. We drinken we samen koffie. Dan loopt de keuken ineens vol. Zwager komt de helpende hand bieden bij een lasklus, zus komt mee om even bij te praten. Vrienden van de zoon komen binnendruppelen. Ze gaan een surprise maken voor een jarige vriend. Veel lol als ze samen in de schuur bezig zijn. Het bouwwerk is af en moet “nat” gemaakt worden. ‘k Ben wel benieuwd naar de reactie van de jarige..

Zaterdag 19 januari
Weer een prachtige vriesochtend. Er staan een paar activiteiten op het programma dit weekend. Na het ontbijt allerlei zaken verzamelen die meegaan naar de snert wandeling. Snel een bak koffie en rayonhoofd gaat richting startlocatie. Ik ga mijn tweede bak koffie bij “de buren” halen, mijn schoonouders. We praten bij, kijken samen wat zaken na en spreken wat acties af. We constateren samen dat het fijn is dat we elkaar zo kunnen helpen. Na de lunch even rust. Ik ga nog even richting Oudleusen, op het fietsje. Fris weer en een prachtig zonnetje gaan samen. Dat belooft mooi wandelweer morgen. Ondertussen werken aan mijn inbreng voor de raadscommissievergadering. Deze stuur ik naar de fractiegenoten, om af te stemmen of het is, zoals we samen in ons fractieoverleg hebben afgesproken.

Foto 8

Met vriendinnen wordt via de app een concertdatum vastgelegd, midzomer… “Duurt nog lang”, denk ik erbij maar tegelijkertijd realiseer ik mij dat het zo weer zomer is. De tijd vliegt.

Zondag 20 januari
Een prachtige ochtend, vorst in de lucht, helder zonnig weer. Vandaag in de zondagse kerkdienst mag ik als lectrix de lezingen verzorgen. Inspirerende woorden meegekregen, daar kan ik de week mee in. Na de kerkdienst een bakkie koffie bij mijn ouders drinken. De lekkerste koffie van de week, is die na de zondagse preek…

Snel omkleden want om half 1 hebben we afgesproken de jaarlijkse snertwandeling te lopen.

Foto 9

Prachtige locatie en buitengewoon mooie weersomstandigheden. Veel liefhebbers aanwezig. Er is een prachtige route uitgezet. Een kleine stop op 7 km, koffie of chocolademelk. Het is genieten, wandelen langs een paar prachtige vennetjes, via de bossen weer terug naar het startpunt.

Foto 10, 11 en 12

Na dik 12 km is een kom snert het “toetje”. Op het fietsje naar huis en rap achter de computer. De laatste hand leggen aan de inbreng voor de raadscommissie morgen. Vanavond een familie-avond, dus voordien wil ik de zo ver mogelijk met mijn inbreng zijn.

Maandag 21 januari
De laatste dag van “Met de camera op pad”. Na de werkdag in Zwolle eerst thuis samen eten. Dan nog de laatste wijzigingen voor vanavond doorvoeren. Alle input verwerkt en hopla, naar Dalfsen. De eerste raadscommissievergadering van 2019 en de eerste commissievergadering voor burgemeester Erica van Lente. Morgen wordt sneeuw verwacht en ik mag weer naar Amersfoort. Dat is best spannend maar gaat vast goed komen. Om 16.15 uur moet ik in Dalfsen zijn, want de maandelijkse agendacommissie voor de gemeenteraad staat gepland. Als commissievoorzitters bespreken we samen met de griffier, directieteam en burgemeester de planning voor februari. Ook over de planning van de raadsagenda, letten op de voortgang, spreken over data en toezeggingen en bewaken van de jaarplanning. Ook hier zal Erica van Lente voor het eerst aanschuiven. Zo is de week rond. Als ik het teruglees, denk ik bij mezelf dat ik lang niet alles heb opgeschreven en veel meer foto’s had kunnen maken. Maar ik ben geen fotograaf, ik maak weleens foto’s…
Tussen alle beschreven activiteiten door het “gewone” gezinsleven. Als mezelf, als vrouw van, als moeder van, als dochter van, als zus van, als werknemer van, als buur van, als CDA raadslid van de gemeente Dalfsen ….

Altijd reuring, altijd wat. Mensen spreken, appen, lezen, mailen, telefoneren, vragen beantwoorden, iets doorsturen, wegbrengen, ophalen… Altijd wat…

Een weekje door Janine Schiphorst-Kijk in de Vegte

 

Heel erg bedankt Janine. U ( jij ) hebt de spits afgebeten. Prachtig!

Dalfsennet heeft een camera beschikbaar om te lenen om zelf eens een verslag ergens van de maken. Dat mag over allerlei zaken gaan, of een kijkje achter de schermen bij je werk, je sport of je grote hobby. Hoe aparter hoe mooier. Mail naar info@ Dalfsennet.nl en spreken we af welkepoll week je deze camera kan gaan gebruiken. Echt doen!

Artikel delen:
Foto's 15
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Janine Schiphorst ging met de camera op pad - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto