Hond aan de lijn - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Hond aan de lijn

DALFSEN – DEN BERG – Dit bord, waarvan er heel veel staan op het landgoed Den Berg, werd geplaatst in opdracht van de eigenaren van het landgoed, omdat nog steeds een  privéterrein is. Het bord spreekt voor zich. Toch zijn er heel wat mensen, die menen boven de regels te staan en die vinden dat ze vooral moeten doen waar ze zelf zin in hebben.

Als het hun uitkomt, dan hebben ze overal een “excuus” voor. Als het daar bij bleef was dat al erg genoeg voor de natuur, maar het gaat verder. Als beheerder van landgoed Den Berg wordt je, bij het aanspreken van hondeneigenaren die hun hond toch los hebben lopen, regelmatig genegeerd, uitgescholden of zelfs bedreigd.

Is dit een christelijke samenleving, waar mensen zich zo menen te kunnen gedragen?

Leven wij in een ik-maatschappij, waar alleen het eigenbelang nog geldt? Houdt rekening met anderen en houdt u aan de regels, die zijn er niet voor niets.

Zo zijn er ook andere wandelaars die het niet prettig vinden als een hond losloopt. Behalve met de natuur, moet er ook met deze mensen rekening worden gehouden. Wanneer u in het bos van Den Berg loopt, bent u te gast.

Dat de eigenaren van landgoed Den Berg bepaald hebben dat honden niet los mogen lopen op het landgoed, heeft een reden. Het is niet alleen dat zij de eigenaren zijn en derhalve mogen bepalen wat wel en wat niet mag. Het gaat erom dat loslopende honden schade kunnen toebrengen aan het milieu en de natuur.

Reactie van de loslopende-honden-eigenaren: “Mijn hond doet niets”. “Mijn hond is al een oud beestje en heel braaf”. Dat zijn dan degenen die niet te keer gaan, maar wel graag hun hond los laten lopen. En misschien zijn het wel hondjes die keurig bij hun baasje blijven lopen, maar wat voor de een geldt, geldt ook voor de ander.

In de natuur leven vele dieren. Zij voelen zich er thuis, maar zijn ook erg kwetsbaar. Loslopende honden kunnen onrust veroorzaken. Ze gaan graag op ontdekkingstocht, hierbij kunnen ze broedende vogels verstoren en verontrustende geursporen achter laten. Daarnaast zijn er honden die achter hazen, reeën en konijnen aan gaan, dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Ook kunnen honden ziektes verspreiden; bijvoorbeeld door hun ontlasting. Het klein wild is op het landgoed Den Berg al flink achteruit gegaan. Dit kan zo niet doorgaan.

Blijf op de wandelpaden en houdt de hond aangelijnd. We maken allemaal deel uit van de natuur en zullen dus moeten samenwerken om het goed te laten verlopen. Vergeet niet, dat hoe goed getraind hij ook is, uw hond een dier is. U weet dat, maar andere dieren weten dat ook en het maakt hen angstig.  Houdt rekening met elkaar en met de natuur!
In alle jaargetijden geldt het bovenstaande, maar het geldt nog veel meer in het voorjaar.

De natuur is soms één grote kraamkliniek: reekalfjes, kleine vogels en ontluikende bloemen. Al dat jonge spul is niet alleen fantastisch mooi, maar ook zeer kwetsbaar. U en uw hond(en) zijn welkom, maar ze moeten echt wel aan de lijn.

Laat uw hond ook niet spelen of zwemmen in het water van Den Berg, het is erg slecht voor kleine amfibieën die zich daar schuilhouden en mogelijk eitjes leggen en het kan vogels verstoren.

Wij roepen een ieder op om de regels die voor Den Berg, maar die overigens voor de meeste andere natuurgebieden gelden, te respecteren. Bij voorbaat onze dank, ook namens de dieren.

Beheerder landgoed Den Berg

Artikel delen:
Foto's 2
Hond aan de lijn - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto