Vrijwilliger in coronatijd #2

Vrijwilliger in coronatijd #2

‘Mensen blij maken en weer zin geven in die kleine maar o zo belangrijke dingen in het leven. Daar doe je het voor.’ Voor Theo Eilert, Dieuweke Leijenhorst, Elze Klute en Henk van Lubeck is dat eerder regel dan uitzondering. En zeker in coronatijd, als je je vrijwilligerswerk even over een andere boeg moet gooien.

Wie herinnert zich niet de schrijnende beelden en verhalen van en over ouderen die door corona aan huis of verzorgingshuis waren gekluisterd? Bezoek was plots niet meer mogelijk of werd dringend afgeraden.

De kleinkinderen verwennen, even met een bakkie koffie bijkletsen met de kinderen, vrienden, buren. Die kleine lichtpuntjes waar altijd zo naar uit werd gekeken, waren er niet meer. Contact met dierbaren ging alleen nog vanachter het raam, balkon of via de telefoon.

Al snel werd beeldbellen een alternatief om elkaar toch even te zien. Maar wat doe je als oudere als je niet bent opgegroeid met internet en al die handige snufjes die daarbij horen?

Volgens Theo was het echt een lot uit de loterij dat we hier in Dalfsen al enige tijd bezig zijn met slimme technologie om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. ‘De Compaan is daar één van’, vertelt hij. ‘Het is een tablet dat speciaal is ontwikkeld voor senioren. Met 1 druk op de knop kunnen ze al aan de slag. ’Je kunt er bijvoorbeeld heel gemakkelijk mee beeldbellen. Daar heb je geen computercursus voor nodig. Alleen een korte uitleg.’

‘Door de bekendheid van de Compaan, wisten onder andere mantelzorgers, thuiszorg en Rosengaerde ons snel te vinden,’ vervolgt Theo. ‘De behoefte aan deze tablets was best hoog. Voor veel ouderen was en is het voor hun gezondheid en welzijn belangrijk om contact te houden met de buitenwereld. Door de tablets bij hen te installeren en op coronaproeve wijze uitleg geven over de werking ervan, konden de ouderen snel aan de slag.

Uiteindelijk hebben we zo rond de 10 tablets kunnen uitzetten bij ouderen die dat op dat moment extra hard nodig hadden. En wat voelde het goed om bij deze mensen weer een lach op het gezicht te kunnen toveren in deze moeilijke tijd. Ze weer blij te zien. Ook al bleef natuurlijk het echte contact met hun dierbaren het allermooiste.’

Bent u benieuwd naar de Compaan of andere producten van de uitprobeerdienst dan kunt u bellen met Saam Welzijn telefoonnummer 0529 793012 of een e-mail sturen naar info@saamwelzijn.nl. Onze enthousiaste vrijwilligers vertellen u er graag meer over.

Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, werd tot de Lockdown door het Vrijwilligerspunt Dalfsen elke maand een vrijwilliger van de maand geselecteerd. Het thema is tijdelijk aangepast: Vrijwilliger in Coronatijd. Het Vrijwilligerspunt Dalfsen is een onderdeel van SAAM Welzijn.       

Tekst en foto: Anneke den Bouwmeester

Artikel delen: