Transport: Beroepschauffeurs hebben het ongelofelijk zwaar - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Transport: Beroepschauffeurs hebben het ongelofelijk zwaar

DALFSEN – Door Berlinda Reurink – Alles en iedereen is afhankelijk van transport. Alles en iedereen is afhankelijk van de beroepschauffeurs. Veetransport, melktransport, voedseltransport, gevaarlijke stoffen, medicatie, ziekenhuisapparatuur, etc, tot het online bestelde pakketje wat aan de deur gebracht wordt… Alles wordt vervoerd door beroepschauffeurs.

Beroepschauffeur is een ondergewaardeerd beroep: chauffeurs krijgen vaak een opgestoken middelvinger van medeweggebruikers te zien, moeten lange dagen (12 tot max 15 uur) maken om een goed loon te hebben,  krijgen geïrriteerde reacties als mensen even moeten wachten omdat er op (een bijna onmogelijke) plek geladen of gelost moet worden en als een vrachtwagen een andere vrachtwagen inhaalt op de snelweg, want tijd=geld, is de inhalende chauffeur in de ogen van andere medeweggebruikers al snel een aso… Het sociaal leven van een chauffeur is ook anders dan van iemand die een 40-urige werkweek heeft: veel beroepschauffeurs zijn de hele week van huis, weg van hun geliefden, weg van vrienden en familie. De beroepschauffeur die s’avonds wel thuiskomt, heeft er meestal een erg lange dag opzitten, is midden in de nacht naar zijn vrachtwagen gegaan en moet weer vroeg naar bed omdat de wekker weer op een tijdstip gaat dat een groot deel van de bevolking zich nog een aantal keren lekker omdraait.

En nu is het nog erger geworden:

Want de horeca is gesloten. Dit is niet alleen voor de horeca weer een grote klap, maar ook voor de beroepschauffeurs! Want de sanitaire voorzieningen, de warme maaltijd na een lange dag werken, mag niet meer gebruikt worden.

Een ieder die zich een beetje verdiept in hoe een chauffeursleven eruit ziet, zal erkennen dat dit onmenselijk is:

Bij bedrijven wordt hen (vaak) de toegang tot het toilet ontzegd ivm de maatregelen. Chauffeurs-café’s zijn gesloten ivm de maatregelen. Dus douchen kan niet, naar ’t toilet gaan kan niet, een goed bord warm eten kan niet.

Behalve als je vakantie wilt vieren; je boekt een hotel en je kunt van alle voorzieningen gebruik maken… (wat heel fijn is voor de hotel-eigenaren!).

Maar ben je vrachtwagenchauffeur en werk je je uit de naad, dan zoek je het maar uit…

Mevrouw Cora van Nieuwenhuizen, leg dit eens uit…? Waarom geen uitzondering voor deze beroepsgroep, deze sector waar iedereen afhankelijk van is?

©️Berlinda de Graaf

Foto 1
Artikel delen: