Moeten alle boeren maar gewoon de gevangenis in? - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Moeten alle boeren maar gewoon de gevangenis in?

DALFSEN – Nieuw schrijfsel van Berlinda Reurink de Graaf. Een dierenactivist die brand stichtte bij een eendenslachterij, is veroordeeld tot 25 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Tevens moet hij een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen.

Als een melkveehouder twee dozen droogzetinjectoren op voorraad heeft (één is toegestaan), krijgen de melkveehouder en zijn dierenarts beide een bestuurlijke boete. De dierenarts moet 5000 euro betalen, de boer moet 2500 euro betalen…

Ik ben burger, geen boerin; Ik zit er niet middenin, ik kijk op een afstand naar wat er gebeurt. Verplaats ik me in de boeren en boerinnen, dan is er enorm gevoel van onrecht. Als boer wordt je met de rug tegen de muur gezet. Er worden allemaal regeltjes bedacht die niet of nauwelijks na te leven zijn en waar flinke boetes op rusten.

Maar ben je een dierenactivist die stallen bezet of brand sticht, dan is de straf een lachertje.

Dan de protesten… Ook zo scheef. Er wordt de laatste tijd over van alles en nog wat gedemonstreerd. En dat mag, dat is een recht.

Vandaag gaan de boeren weer demonstreren. Maar daar willen komen waar ze ‘moeten’ zijn, wordt hen al weer zo’n beetje onmogelijk gemaakt, als ik het zo lees. We hebben het recht om te demonstreren, dat recht hebben we in ons ‘vrije’ Nederland. Maar als je demonstreert tegen de kromme regelgeving van onze regering, wordt het recht ook al bijna onmogelijk gemaakt. Wederom allemaal regeltjes om te voorkomen dat de boeren hun zegje kunnen doen. Gelukkig zijn boeren echte doorzetters. Linksom of rechtsom, ik geloof dat ze een heel eind komen.

De boeren demonstreren ook voor ons, de burgers. Als ik dan hoor en lees dat er sommige boeren en boerinnen bang zijn om de sympathie van de burger te verliezen, vind ik dat erg. Bij mij is het andersom: sommige burgers verliezen mijn sympathie: Moeilijk lopen doen over een reiskosten vergoeding die vervalt omdat men thuiswerkt. Mensen… KOM OP!!  Dat is niks in vergelijking met waar de landbouwsector mee te dealen heeft!!

©Berlinda de Graaf

En even over de kopregel: moeten alle boeren maar gewoon de gevangenis in? Natuurlijk niet, ook de boerinnen niet. Maar deze kopregel zorgde er wel voor dat u het hele verhaal ging lezen, en daar ging het om. Red.

Foto 1
Artikel delen: