Een huis met een verhaal: Veel verhalen: Update  2 febr.

Een huis met een verhaal: Veel verhalen: Update 2 febr.

DALFSEN – We gaan nog even door met de verhalen van het huis nu we er ook weer aan worden herinnerd dat het huis “voor Anker” heeft geheten. We weten nu ook waar deze naam weg komt. Via DalfsenNet zijn al verschillende mensen (binnen 24 uur) in contact gekomen. Met dit verhaal begon het allemaal. Een bericht uit Australië.

Onderling zijn al foto’s en tekeningen uitgewisseld begrijp ik uit de berichten. Ria geeft aan dat mijn opa en oma (Fam. Tepper) van 1937 tot ongeveer 1959 in dit huis te hebben gewoond. Agnes: Mijn vader heeft het huis van zijn Grootvader gekocht in 1955. Ik heb er zelf gewoond. Mag ik het mail adres de kleinzoon misschien, want ik heb nog papieren van de aankoop. Die zijn ondertussen uitgewisseld.

Als we dan toch één keer bezig zijn, hebben wij van DalfsenNet natuurlijk ook nog wat vragen om dat het nu echt interessant begint te worden. Wij vroegen:

Beste Ludo

U heeft het er over dat op dat stukje linoleum landhuis Amersfoort op stond. Heeft hij daar ook zo’n huis laten bouwen of zelf gebouwd? Heeft u nog meer gegevens, Bouwtekening bij voorbeeld? Of oude nota’s. Dat zou het verhaal alleen maar mooier kunnen maken. Het is maar een vraag hoor.

En hoe komt hij er bij om daar een huisje te plaatsen, of was daar grond te koop of zo. Of was dat in opdracht van de grondeigenaar. Ik ben al blij dat we jullie in ieder geval al gelukkig heb kunnen maken. Ik wacht bericht van je af.

En dat kwam al heel snel, want het begint in Australië ook goed te leven:

Het zou leuk zijn om met Agnes te corresponderen. Ik heb 1 neef in Friesland. Zijn broer en zus wonen in zuid Drenthe. Een van hen zal wel een keertje naar Dalfsen komen. Geeft gerust mijn imeel aan Agnes

Ik ben verbaasd dat het huis pas in 1955 verkocht is.

Mijn grootvader heeft vrij veel huizen gebouwd in Den Haag in de omgeving van de Valkenboschkade, Sportlaan and Vogelwijk. Nadat hij architect werd is hij net als zijn vader aannemer geworden. Mijn gootvader had een aantal huizen na de oorlog die hij aan zijn kinderen (er waren er 5) aanbood. Mijn vader (in 1956) en mijn oom hebben daar gebruik van gemaakt. De andere 2 kinderen deden dat niet. De oudste zoon was in 1938 al overleden toen hij tegen Franco in Spanje vocht.

Het huis in Dalfsen is bij mijn weten gebouwd als “achter de handje”. Mijn grootvader was door de recessie getroffen en bouwde het huis in Dalfsen voor het geval het financieel mis ging. Hij heeft het zelf ontworpen en zelf gebouwd. Ik ga er vanuit dat mijn grootvader de grond kocht en daarna het huis heeft gebouwd. Natuurlijk huurde hij wel werklui in om te helpen bv om balken op zijn plaats te leggen. Ik heb nooit bouwtekeningen gezien van zijn huizen. Soms zijn ze te vinden in het kadaster geloof ik.

De linoleumsnede is het huis in Dalfsen. Het verbaasde me dat mijn grootvader zegt dat het in Amersfoort lag. Misschien dat de snede is gemaakt voordat het huis gebouwd werd en was het de bedoeling om het in Amersfoort te bouwen of zo. De snede is gemaakt door mijn grootvader. Amersfoort lag meer voor de hand omdat de kinderen nog wel eens in die buurt kampeerden.

Agnes: Ik heb al wat papieren gemaild naar Ludo de Lathouder dat vond hij heel mooi. Voor Ria v H: Haar Opa en Oma hebben er gewoond. De Opa van Ria die heeft er gewoond tot zijn overlijden 1957 of 1958

Ik heb het gevoel dat er nog wel meer verhalen hierover zullen verschijnen. Graag zou ik zeggen.

Het laatste bericht uit Australië van 27 jan, 2021:

Prachtig zo’n verhaal. Ik heb de link ook even aan de achterkleindochter in Spanje gedaan. Ze is de kleindochter van de oudste zoon die in Spanje gesneuveld was tegen Franco.

Ik zal binnenkort eens een meeltje sturen naar alle neven en nichten met de link. Misschien komt daar nog wat reactie uit.

Mijn herinnering dat the linoleumsnede het huis was in Dalfsen zou zijn blijkt toch onjuist. Volgens mijn neef in Utrecht wist zijn vader dat er een huis met rieten dak was gebouwd in Amersfoort bij Soest. Het huis was inmiddels zo verbouwd dat het onherkenbaar was.

Verder kreeg ik nog een huurcontract van 22/4/1940 met TJ Tepper. De huur was FL. 260 per jaar.. Verder ontving ik een brief geschreven door mijn grootvader op 13/3/1956. Hij legt daarin uit dat hij tijdens de oorlog veel moest verhuizen en daardoor is er veel verloren gegaan. Daarin staat ook dat “een zoon” eigenaar geweest was van het bos en was verkocht aan mevr. Holm. Ik heb weer een meeltje aan neven en nichten gestuurd. Prachtig dat dit soort informatie na zoveel jaren nog naar boven komt.

Kind regards,
Ludo de Lathouder

Beste Ludo ik hoop dat er nog veel meer los komt. Ook ik krijg mailtjes en telefoontjes.
Volgens mij heb je de halve wereld op de kop gezet.. Goed zo. (red.)

Ik heb ook nog wat vragen: hoe kom je vanuit Australië eigenlijk bij DalfsenNet terecht.
De volgende vraag.
Het huis had een naam : “Voor Anker” heeft jouw familie dat bedacht? Zo ja wat was de reden om het zo te noemen?

Ook de huidige bewoner volgt met spanning deze verhalen en zou heel graag oude foto’s willen ontvangen. Want het is natuurlijk wel een stuk geschiedenis.

Hier de antwoorden op de vragen van DalfsenNet:

Mijn neef verloor zijn zoon een dik jaar geleden. Hij stuurde me een schilderij van het huis van zijn zoon in de US waaraan hij werkte. Dat was heel indrukwekkend en ik suggereerde om ook het huis in Dalfsen eens te schilderen. Stuur maar wat foto’s was het antwoord. Zo is het gekomen….

Ik ben nieuwsgierig dus zocht ik foto’s. Een adres is ook wel handig natuurlijk want mijn neef woont dichtbij in zuid Friesland in mijn ogen. Eerst zocht ik met Google earth maar dat is onbegonnen werk. Met Google verder gezocht en dan kom je natuurlijk in Dalfsen terecht en Dalfsennet zit daar ook in de zoekantwoorden. Mijn eerste gedachte was Dalfsen is niet zo groot, misschien weet iemand wel wat. Ik denk dat bijna iedereen elkaar wel kent in Dalfsen….

Ik ga nog een een mailtje sturen maar Ivonne Scholten. Zij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar Nederlanders die in Spanje tegen Franco gevochten hebben. Mijn “Spaanse oom” was de eerste Nederlander die naar de internationale brigades ging om tegen Franco te vechten. Ivonne heeft dus veel informatie gevonden over mijn oom, de oudste zoon van mijn grootvader. Misschien kent zij de naam dacht mijn nichtje. Een schot in het duister maar wie niet waagt wie niet wint.

Dat brengt mij bij de tweede vraag: waarom Voor anker. De oudste, Spaanse, oom had de zeevaartschool gedaan en was gaan varen. Hij was gestopt omdat hij vaak zeeziek was denk ik. Mijn vader heeft zijn voorbeeld gevolgd en is ook gaan varen totdat hij in 1938 in Indië vast grond onder zijn voeten kreeg. Hij werd uiteindelijk havenmeester. Dus twee zonen in de zeevaart die dus veel met ankers bezig zijn. Anker past ook goed bij de vermoedelijke reden dat het huis gebouwd werd: het was een veilige plek om neer te strijken. Voor anker gaan= ergens gaan wonen/ langer verblijven. Er zijn niet veel huizen die hij met eigen handen heeft gebouwd.

Mijn grootvader is daar niet gaan wonen. Mogelijke reden: Oma Cornelia, zijn vrouw, overleed in 1936, kort nadat het huis gebouwd was. De oudste zoon kwam gewond naar Nederland voor korte tijd en twee jaar later sneuvelt hij. Met als gevolg dat de Spaanse vrouw van de oudste zoon met kind tijdelijk inwoonde bij haar schoonvader. Ik weet niet of het leeg stond tot 1940 maar toen zeker werd het verhuurd.

Geef gerust het email adres door aan geïnteresseerden zoals Jose. Ik hoor graag.

Het is denk voor Agnes dit ook wel interessant hoe de naam voor anker is ontstaan. Red.

Dus nu maar een reünie in Dalfsen?

Een reünie is een aardige gedachte. In combinatie met Het Boskamp en Starnbosch? De neven en nichten zijn deels al wat ouder en ik zie niet iedereen zomaar komen. Meestal gaan we eens in de 2 jaar naar de Bilt bij een van de neven. Dat is centraal en hij heeft een enorme zaal boven de zaak. Dalfsen is echter een leuk idee.

Ik heb net even vanuit Australië naar de gemeente Dalfsen gebeld om te kijken of er ergens nog wat info in het bevolkingsarchief zit (bv huurders tussen 1935-1940). Heel enthousiast en ze gaat haar collega even aanspreken.

Ook heb ik even het kadaster gebeld en die vertelde me dat het huis vermoedelijk in 1939 is gebouwd. Het kadaster heeft info over overdrachten van grond en huis, bij de gemeente zijn misschien bouwtekeningen en bewoners geregistreerd. Ik zoek verder.

Hij krijgt de smaak helemaal te pakken. Mooi!

De huidige bewoners vinden het prachtig te lezen waar de naam “Voor Anker” wegkomt. Ze hopen nog op een foto met daarop die tekst op de gevel en willen dan proberen dat weer na te (laten) maken, zodat die naam weer zichtbaar wordt als weleer.

Volgens gegevens van gemeente is het huis uit 1939. Maar dat klopt niet. De bouwtekening is van 1934. En tijdens het verbouwen vonden we 2 namen en jaartal 1934 op het houtwerk met daarbij de opmerking metselaar en timmerman. Helaas hebben we daar geen foto van genomen. Wat er tussen 1934 en 1939 is gebeurd weet ik nog niet. Blijkbaar leeg gestaan totdat het werd verhuurd aan de Tepper familie.

Leuk verhaal geworden en zeker verhelderend.

Ludo de Lathouder: 30 jan.

Zoals gezegd, ik zie geen reünie van onze neven en nichten in Dalfsen gebeuren. We zijn allemaal ruim op leeftijd en sommigen hebben mankementen. Maar een paar komen misschien langs en ik probeer zelf zeker over 2 jaar op doortocht naar Drenthe.

Ik heb ook de bouwtekeningen van Jose gekregen. Dat was een grote verrassing. Het ontwerp is gemaakt voor HA de Lathouder. Dat was mijn vader die toen op de grote vaart zat. Misschien heeft hij de naam Het Anker gekozen. Het staat in ieder geval niet op de tekening. Leuk is wel dat hij aangeeft waar de bakker zit…

Mijn vader heeft nooit in Dalfsen gewoond. Hij voer in die tijd en zat vanaf 1938 tot 1951 in Indië waar hij havenmeester werd. Dus wat er met het huis gebeurde is niet duidelijk. Vlak voor de oorlog, april 1940 werd het verhuurd aan J.T Tepper voor 280 gulden… per jaar. Deze huurder heeft daar tot 1955 gewoond. Toen werd het verkocht aan de familie Pot.

Wat er met het huis gebeurde van zeg 1935 tot 1940 is niet duidelijk maar misschien weet iemand bij de gemeente meer te vinden. Een print van de bouwtekening zit bij dit bericht als bijlage (voor de kijkers bij de foto)

De verrassingen blijven komen…

Bericht uit België

Vandaag kreeg ik nog een telefoontje van mevr. Tepper die vanuit België die het hele verhaal met zeer veel interesse volgt. Zei wordt er door mevr. Herbrink, (haar vriendin) op gewezen dat er een prachtig verhaal gaande is. Want die mevr. Tepper heeft daar gewoond van kinds af aan tot haar 13e toen ze met haar moeder daar vertrok naar het dorp Dalfsen. Haar vader was al eerder overleden.

Zij weet te vertellen dat er op het pand een horecabestemming op zat. Niet als café, maar als Pension “Voor Anker”. Het was een pension van 1944 tot dec. 1958 tot ze daar vertrokken. De gasten sliepen op de 1e verdieping. Er waren, wat ze er nog wat van kan herinneren, 3 of 4 kamers en een badkamer. Als de boel aan gasten verhuurd was dan moesten wij allemaal op zolder slapen. Ze zegt: wij vonden het als kind altijd zeer gezellig als er gasten kwamen. Dat was ook niet het hele jaar, maar meer in het seizoen. Er waren hier dan als het goed bezet was, zo’n 6 tot 8 gasten.

Als kind had ik de beleving dat het een verschrikkelijk groot huis was. Een paar jaar geleden, toen de fam. Van de Kolk er nog woonde, zijn we eens wezen vragen of we binnen mochten kijken. Ik kan je wel vertellen dat het me vreselijk tegen viel, hoe klein het eigenlijk was. Ik had dus helemaal een vertekend beeld in mijn hoofd.

Ook aardig om te vertellen: op haar huis in België staan ook de letters ”Voor Anker” wat haar herinnerde aan het pension, maar ook zij heeft nooit geweten hoe die naam is ontstaan.

Het verhaal wordt steeds langer, we zijn er nog lang niet klaar mee.

Dit is nu nog te vinden op internet: https://www.oozo.nl/woningen/dalfsen/dalfsen/verspreide-huizen-millingen/woning/736624/woning-heinoseweg-24-dalfsen

 

 

Foto's 2
Een huis met een verhaal: Veel verhalen: Update  2 febr. - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: