Is onze natuur op hol geslagen? - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Is onze natuur op hol geslagen?

DALFSEN – Plotseling invallende winter waar de natuur geen rekening mee heeft gehouden. Is de natuur op hol geslagen ?
Het was even wennen aan al die massale berichten over een op handen zijnde echte strenge winter. Met strenge vorst dagen lang… Wie had dat verwacht? 

Onze Dalfser ooievaar zeker niet want regelmatig kwam ze in januari al even haar nest op Vechterweerd inspecteren en begon zelfs al een heel klein beetje met de voorjaars schoonmaak.
Ook de kieviten lieten zich toen al een paar keer zien in koppels op het Veerland, ik telde zelfs een keer koppel van 30 stuks.
Maar dan komt er begin februari een weersverwachting van 20 tot 50 cm sneeuw, ik maakte mij al zorgen over de draagkracht van de vogelnetten over de volières met al die zware sneeuw, maar gelukkig bleek het in de praktijk slechts stuifsneeuw te zijn.
Achter in deze week dreven er al hele grote ijsschotsen met redelijke snelheid voorbij in de Vecht.

Hoogste tijd voor controle van mijn eenden sloot naar de ijs situatie. Maar gelukkig bleven de eenden dag en nacht op het water en gingen niet op het droge. Ook dank zij de duik eenden bleef er een mooi groot wak open. Maar bij de controle van de eenden in het wak bleek er toch een eend te ontbreken. Een snelle zoektocht in de ren leverde niets op. (er sneuvelen elk jaar wel een paar exemplaren als gevolg van de aanwezigheid van steenmarters in de nieuwbouw.)

Later controleerde ik voor de zekerheid nog een aantal nestkasten. Want de vermiste eend was ik in december ook al een keer kwijt geweest. Op 14 dec. had deze witte mandarijn vrouw al een nest met 10 eieren. Ik heb haar toen mooi laten broeden maar op 7 jan. had ze het nest toch in de steek gelaten. Geen wonder want praktisch alle eieren waren onbevrucht.
Nu vond ik weer een nest met 11 eieren. Het nest is weer ruim voorzien van dons dus er word al weer “vast“ gebroed. De kans dat het met dit 2e nest goed afloopt lijkt me erg klein.
Maar wat kun je tegen een op hol geslagen natuur doen? Ik zal in ieder geval binnenkort controleren of de eieren bevrucht zijn want het heeft geen zin om 28 dagen te wachten op niets.
Maar de natuur trekt zelf wel haar conclusies, eenden zijn ook niet gek !

Foto's 2
Is onze natuur op hol geslagen? - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: