Opening voorplein gemeentehuis Dalfsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Opening voorplein gemeentehuis Dalfsen

DALFSEN  Het voorplein gemeentehuis Dalfsen officieel geopend. Een toegankelijk en veilig voorplein, wat gecombineerd wordt met twee andere opgaves: het fietsparkeren ontlasten aan het Waterfront en klimaatbestendigheid. Daar heeft de gemeenteraad van Dalfsen vorig jaar mee ingestemd. De afgelopen periode is door aannemer NTP B.V. uit Hattem hard gewerkt aan de herinrichting van het voorplein.

Nu de werkzaamheden nagenoeg zijn afgerond, heeft wethouder André Schuurman het plein woensdagmiddag 12 mei officieel geopend samen met Rick Brink, voormalig minister van Gehandicaptenzaken. Tijdens de opening werd een tegel met ‘Houd de lijn vrij’ geplaatst. Fietje de Vries, voorzitster van Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen heeft als cadeau een bordje overhandigd waarop staat dat dit plein nu voor iedereen ongehinderd bereikbaar is.

“Als ik nu naar het voorplein kijk, ben ik blij en trots op hoe het eruit ziet. Dit is wat we in het voortraject beoogden. Het ademt groen en het gemeentehuis is nu bereikbaar voor álle inwoners”, vertelt wethouder André Schuurman.

Het resultaat met een duurzame gedachtegang
In het bouwteam is over alle aspecten nagedacht: duurzaamheid in verschillende opzichten, veiligheid, toegankelijkheid en de multifunctionele inzet van het plein. Er is aandacht besteed aan het inzetten van lokale ondernemers en ook SROI heeft een prominente plek gekregen tijdens de uitvoering. Zo is de oorspronkelijke natuursteenverharding opgenomen door medewerkers van stichting Dalfsen Werkt en wordt duurzaam hergebruikt in de gemeente Dalfsen. Daarnaast zijn er bijna 30 verschillende soorten planten geplant die bijdragen aan biodiversiteit, waarmee circa 700 m2 meer groen is ingevuld ten opzichte van het oude plein. Dat is bijna 40% van het totale oppervlakte van het voorplein. Ook het fietsparkeerprobleem aan het Waterfront is nu opgelost door de oplaadpunten voor elektrische fietsen en de extra fietsenrekken.

Uitdagingen in de uitvoering
In de uitvoering zat naast de bereikbaarheid nog een aantal andere uitdagingen. Denk hierbij aan het verwijderen van de bestaande trappen en het natuursteen op het dek van de parkeergarage. Een gedeelte van de parkeergarage loopt namelijk door tot onder het voorplein. De trappen en het natuursteen op deze locatie verwijderen was een precisieklus. Het beton moest verwijderd worden zonder het dek van de parkeergarage te beschadigen. Daarnaast zat de uitdaging in het aanbrengen van de nieuwe verharding op dit gedeelte van het voorplein. Door de geringe werkruimte was maatwerk noodzakelijk. Deze werkzaamheden zijn door vooronderzoek in de bouwteamfase goed verlopen.

Aanleiding tot besluitvorming
In de oorspronkelijke staat kon de toegankelijkheid en veiligheid niet gegarandeerd worden aan bezoekers. Het was noodzakelijk om de herstelwerkzaamheden te gaan opstarten. Daarbij was ook nadrukkelijk gekeken naar een toekomstbestendige keuze. Enkel herstellen was voor de korte termijn de goedkoopste oplossing, maar zou op de lange termijn om nieuwe aanpassingen vragen om aan de geldende toegankelijkheidsnorm te kunnen voldoen. Met de keuze van de raad heeft de gemeente Dalfsen niet alleen het gemeentehuis voor iedereen toegankelijker gemaakt, maar draagt ze ook een steentje bij aan een inclusieve samenleving, aan het klimaat en het fietsparkeren aan de rand van het Waterfront. Op www.dalfsen.nl/voorplein is de infographic te vinden die schematisch de aanleiding en het proces weergeeft.

Foto's 4
Opening voorplein gemeentehuis Dalfsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Opening voorplein gemeentehuis Dalfsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Opening voorplein gemeentehuis Dalfsen - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: