Dalfsen in corona crisis? Of toch niet! - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Dalfsen in corona crisis? Of toch niet!

DALFSEN – In een andere lokale krant wordt benoemd dat de gemeente Dalfsen nu donker oranje kleurt op de coronakaart en suggereert dat het niet goed gaat in de gemeente Dalfsen. Ondanks de hoge vaccinatiegraad vraagt de krant zich af wat er aan de hand is.

Helaas wordt op die vraag geen antwoord gegeven, terwijl een verdieping juist goed is nu de wethouders van Dalfsen zich gedwongen voelen om diverse uitlatingen te doen. Laten we kijken naar de besmettingscijfers van de afgelopen dagen. Dit zijn de cijfers van de GGD IJsselland. Daarachter staat het percentage van besmette bewoners in de gemeente Dalfsen, uitgaande van een inwoneraantal van 29.000.

15 okt.   6 positief = 0,02%
16 okt. 10 positief = 0,03%
17 okt. 21 positief = 0,07%
18 okt. 17 positief = 0,06%
19 okt.  9 positief = 0,03%

Er is inderdaad even een stijgende lijn te zien in de gemeente Dalfsen en het valt op dat dit in het weekend is. Daarom de vraag gesteld aan de GGD IJsselland hoeveel mensen er getest zijn. Als namelijk het aantal testen in het weekend toegenomen is voor bijvoorbeeld toegang tot evenementen of horeca, dan kan dit de stijging verklaren. Helaas was het antwoord van de GGD dat deze cijfers niet bekend zijn. Kortom, je kan niet de conclusie trekken dat het aantal besmettingen toeneemt als je niet weet hoeveel mensen er testen. Toch zal het niet geheel toevallig zijn dat juist in het weekend een stijging is te zien nu de coronapas werkelijkheid is geworden.

En andere vraag is dan of de werkzaamheid van het vaccin afneemt in de gemeente Dalfsen? De gemeente Dalfsen heeft een hoge vaccinatie bereidheid en misschien hebben veel bewoners de prik al vroeg gehad? Ook deze vraag kan je niet beantwoorden als je de besmettingscijfers niet kan vergelijken met het aantal geteste personen.

Er is 1 vergelijking die wel gemaakt kan worden. Volgens het RIVM hebben 98% van de besmette personen geen tot nauwelijks klachten. Minder dan 2% wordt in het ziekenhuis opgenomen. Als je dus 98% van bovenstaande cijfers af haalt, dan zie je zelf snel genoeg dat er nog weinig reden tot paniek is in de gemeente Dalfsen. Gelukkig is dan ook de afgelopen tijd niemand vanuit de gemeente Dalfsen opgenomen in het ziekenhuis met corona.

Daarom vind ik het jammer dat door de krant 2 van onze wethouders in een positie worden gedrukt om met een beperkte onderbouwing angst aan te jagen. Je mag toch van een gerenommeerde krant verwachten dat ze iets meer onderzoek doen of de cijfers breder en eerlijker uitlichten. Of gaat ze het alleen maar om de kijkcijfers, want ze hebben hiermee wel weer 2 topartikelen gehad die bovenaan stonden op de website. We hebben een hele hoge vaccinatiegraad en het gaat ontzettend goed in de gemeente Dalfsen! Natuurlijk moeten we waakzaam blijven en bij klachten thuis blijven.

Onze wethouders alle wijsheid gewenst in deze aparte tijd om het dorp te besturen wat een grote uitdaging is en veel tijd kost!

Artikel delen: