Blik op Dalfsen: verkiezingen komen eraan - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Blik op Dalfsen: verkiezingen komen eraan

DALFSEN – Over ruim een week kunnen we naar de stembus om de nieuwe gemeenteraad te kiezen. De verkiezingscampagne in Dalfsen leek vrij rustig te verlopen maar plotseling verschijnt daar het, vooral voor de persoon in kwestie, zeer vervelende bericht.
Gemeentebelangen moest daardoor halsoverkop een nieuwe lijsttrekker naar voren schuiven. Wethouder André Schuurman is sinds dinsdag de nieuwe voorman en het boegbeeld van de partij.

Een dag nadat de gemeenteraad de Omgevingsvisie 1.0 vaststelde maakte Gemeentebelangen de naam bekend. Als wethouder was André Schuurman verantwoordelijk voor de eerste Omgevingsvisie van de gemeente Dalfsen.

De vaststelling van deze visie verliep maandagavond niet zonder slag of stoot. De oppositie, die eerst de complimenten over deze visie uitdeelde, stelde zich zeer principieel op en stemde uiteindelijk tegen. Dalfsen West blijft namelijk met Gemeentebelangen en CDA als voorstemmers boven de markt hangen als mogelijk toekomstig woongebied voor de kern Dalfsen. Daar waren ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD niet blij mee. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. 

Misschien ziet de in de Omgevingsvisie voorspelde toekomst er toch weer anders uit. Mogelijk mag Dalfsen volgens de Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle alleen maar voor de eigen natuurlijke groei woningen bouwen. In dat geval krijgt het als ‘vitale kern’ geen grootse rol bij de bouw van extra woningen in de Regio Zwolle en mag het alleen inbreiden in de dorpskernen. Maar daar neemt Dalfsen geen genoegen mee. 

Deze week gooiden de kleinere (vitale kernen) en middelgrote gemeenten (warme harten dichtbij) rond Zwolle (warm hart van de Regio) namelijk de knuppel in het hoenderhok over de regionale Verstedelijkingsstrategie.

Met een ‘position paper’ trekken tien gemeenten uit de Kop van de Veluwe, Vechtdal en Salland aan de bel. Zij herkennen zich niet in het streefbeeld voor de ontwikkeling van de Regio Zwolle. Daarin ontbreekt het volgens hen aan een visie op de relatie tussen stad en ommeland. Het tiental roept op ook vitale kernen als Dalfsen ruimte te geven om te investeren in woningbouw. Dat versterkt de kwaliteit van het buitengebied. ‘Kernen die goed bereikbaar zijn per openbaar vervoer zien kansen voor het bouwen van extra woningen. Deze kernen fungeren ook als warm hart voor bewoners en bezoekers’, aldus de position paper. 

Het idee dat vitale kernen volgens de strategie autoluw moeten worden stuit de gemeenten ook tegen de borst. Zij vragen om herkenning en erkenning van de groei van automobiliteit en speciale aandacht voor A28 en N35.

Hoe dit afloopt ? De tijd zal het leren. In elk geval heeft de nieuwe gemeenteraad met de Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle straks een mooi onderwerp om zich over te buigen. 

Oprechte Dalfsenaar

Eventuele reacties op deze column kunnen worden gestuurd naar dit mailadres. 

Artikel delen: