Blik op Dalfsen: Prinsenstraat en Kerkplein autovrij, historische vergissing of gouden kans - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Blik op Dalfsen: Prinsenstraat en Kerkplein autovrij, historische vergissing of gouden kans

DALFSEN – De nieuwe gemeenteraad van Dalfsen is net geïnstalleerd. Er ligt direct al een belangrijk voorstel op tafel over de zogenaamde klimaatwinkelstraat Prinsenstraat – Kerkplein. Deze maand nemen de lokale politici een besluit over het wel of niet autovrij maken van het winkelhart van Dalfsen. 

Maandagavond zijn de eerste schermutselingen over dit voorstel in de raadscommissie. Dat gebeurt aan de hand van een studie die samen met bewoners en vertegenwoordigers van Ondernemend Dalfsen, Historische Kring, Plaatselijk Belang, Vrienden van Dalfsen en Grote Kerk is uitgevoerd. Conclusie van het rapport: maak Prinsenstraat en Kerkplein autovrij. De auto’s verdwijnen, fietsers en wandelaars krijgen alle ruimte. 

Ondernemend Dalfsen is het hier niet mee eens. De ongeruste winkeliers  gaan voor gedeeltelijk autovrije winkelstraten. Zij willen van Dalfsen geen museum maken en komen met een tussenoplossing: het noordelijk deel van de Prinsenstraat vanaf Molenstraat en de zuidkant van het Kerkplein mogen dicht voor auto’s. Wel moet er dan een parkeerplaats komen op het ‘oude’ terrein van garage Fokkens, terwijl de gemeente hier een plek wil maken met een parkachtige groene invulling met kleinschalig woningbouw. 

Ook op sociale media zijn de meningen verdeeld. Een ‘beroepstwitteraar’ uit Laag Zuthem maar geboren in Dalfsen steekt zijn mening niet onder stoelen of banken: politiek Dalfsen is knettergek als Prinsenstraat op slot gaat voor auto’s. Hij verwijst naar ervaringen in Wijhe en verwelkomt winkelende Dalfsenaren alvast als klanten in Heino. 

Een mondige Dalfser campingbazin neemt het op voor haar gasten: ‘Ze halen boodschappen, hebben de tijd en shoppen graag even verder. Vinden Dalfsen prachtig. Maar haring happen terwijl je tenen eraf gereden worden of autospiegel die achter je Quinn-tas blijft hangen maakt het geen herhaalbezoek waard’. 

In de voorkeursvariant met een volledige autovrije Prinsenstraat en een autovrij Kerkplein blijft een klein deel van de parkeerplaatsen aan de oostzijde van het Kerkplein beschikbaar voor kort parkeren.

Het woord is nu aan de Dalfser gemeenteraad.

Oprechte Dalfsenaar

Eventuele reacties op deze column kunnen worden gestuurd naar dit mailadres.

 

Foto's 3
Blik op Dalfsen: Prinsenstraat en Kerkplein autovrij, historische vergissing of gouden kans - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Blik op Dalfsen: Prinsenstraat en Kerkplein autovrij, historische vergissing of gouden kans - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: