Balkenbrij- kroketten bestaan die echt?

Balkenbrij- kroketten bestaan die echt?

STERREBOS – Ja balkenbrijkroketten bestaan echt. Maar die zijn voor zover wij weten maar op 1 adres verkrijgbaar. Het is dan ook absoluut geen fabrieksproduct, maar het wordt ambachtelijk gemaakt. Het is ook geen snackbar artikel.

Het wordt uitsluitend geserveerd voor gebruik ter plaatse bij een bosrestaurant in Dalfsen. Gasten vinden het heel verassend en vooral in deze tijd van het jaar is het niet aan te slepen. Het wordt geserveerd als : 2 balkenbrijkroketten met 2 sneetjes brood. Ook de normale balkenbrij is daar verkrijgbaar, maar dat is op zich niet iets bijzonders, nou ja de kwaliteit hiervan natuurlijk wel.

De enige die vroeger zelf kroketten maakte was voor zover ons bekend,  Roelf Bergman uit de Prinsenstaat. Van heinde en verre kwamen ze toen bij hem de kroketten halen, ook al vanwege zijn machtige kwaliteit. Dan weten mensen je snel te vinden, zeker als het ambachtelijk is.

Op de foto de stevige warme ragout wordt op gepaneerde platen gespoten. De mond van spuitzak moet wel een juiste diameter hebben, de dikte van een flinke kroket. Daarna de boel koelen (even in de vriescel) en vervolgens snijden op lengte van 12,5 centimeter. Daarna de rollen paneren ( nu zijn het echte kroketten) en aansluitend in dozen met tussen elke laag slagers folie. De vriescel in en klaar voor gebruik.

Foto's 2
Balkenbrij- kroketten bestaan die echt?
Artikel delen: