Deel 1 Overijsselse Vecht - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Deel 1 Overijsselse Vecht

De boerin, de adel en de kerk hebben een relatie met de bron van de Overijsselse Vecht. Maar ook een granieten steen met daarop de naam Dalfsen. (140 km stroomopwaarts)

Zoals veel historische verhalen spelen de geestelijkheid als eerste stand, de adel als tweede stand en de boeren als derde stand een rol bij het ontstaan van de Vecht. Bij iedere bron, er zijn er drie, is er een vrouw die hierbij op de achtergrond een historische belangrijke rol speelt. Je hebt de wasvrouw, de gravin en je hebt Maria.
Wanneer je je verdiept in deze drie verhalen (personen) merk je dat ze niet op de voorgrond staan bij de drie bronnen. Bij bron 1 (zie film) moet je echt een paar honderd meter van de bron lopen om het beeld te vinden. Bij de bron zelf vind je een verhaal op een steen die niet helemaal klopt. Daar komen we later op terug. Bij bron 2 (kasteel Darfeld) vind je wel veel Maria beelden langs de weg, maar een klein steentje op de muur over de gravin (Mary). Terwijl als heilig verklaarde is er veel te vinden op internet en in Portugal. Maar in Dalfeld niets. Bij bron 3 (Eggerode) ligt er een grote steen, met daarop de naam van de Vechte. Op de landkaart begint hier ook de Vechte. Het feit dat tienduizenden bedevaartgangers daar ieder jaar komen en het beeld van Maria vereren (800 jaar oud) is niet terug te vinden in het verhaal over de Vecht. En ook niet het kunstwerk de “Vechtesteine” Een fonteinsculptuur van de kunstenaar Walter Wittek, gemaakt voor de opening van de kunstroute EUREGIO in 1995. 21 kubieke granieten steenblokken staan symbool voor de 21 dorpen die van de bron tot de monding in Zwolle aan de Vecht liggen. Dus ook een steen met de naam Dalfsen. (zie foto)
De Vecht zelf stelt niet zoveel voor. Vooral door de droge jaren is er weinig water te vinden. Juist door deze lage waterstanden vind je in heel Duitsland veel riool of andere afvoerpijpen in de vecht uitkomen. Het begint als bij het begin..
Ed van der Post

Video 1
Video: De Overijsselse Vecht deel 1
Foto's 2
Deel 1 Overijsselse Vecht - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: